Vaccinaties AstraZeneca gepauzeerd – handelingsperspectief huisarts

Het ministerie van VWS heeft donderdagavond 18 maart bekendgemaakt dat de vaccinaties met AstraZeneca weer mogen worden voortgezet.

Zondagavond 14 maart kwam het bericht van VWS dat per direct het vaccineren met het COVID-19-vaccin van AstraZeneca is stopgezet. De kans bestaat dat u vragen krijgt van patiënten die gevaccineerd zijn of zouden gaan worden. De beschikbare informatie op Thuisarts.nl Ik denk erover om prikken tegen corona te halen is aangepast aan de nieuwe situatie. U kunt patiënten hiernaar verwijzen.

Er zijn verschillende klachten waarbij het voor u als huisarts verstandig is om deze goed te beoordelen. En zo nodig de patiënt in te sturen voor verder onderzoek.

Wat is er precies aan de hand?

Zoals het er nu uitziet, spelen er twee zaken rondom AstraZeneca: trombose en trombocytopenie. De trombose werd al vaker gemeld, en lijkt niet specifiek een relatie te hebben met alleen AstraZeneca. De vaccinatie is stilgelegd vanwege trombopenie waarbij bloedingen ontstonden.

De reden van de trombopenie is nog niet duidelijk. Er wordt onder andere gedacht aan een idiopatische trobocytopenie purpura (ITP) maar dit is nu nog niet bewezen. ITP is een aandoening die vaker voorkomt, onder andere na virale infecties en soms na een vaccinatie (lage incidenties). De daadwerkelijke oorzaak van de trombopenie is nu nog niet bekend. Er wordt onderzocht of er een oorzakelijk verband is tussen de meldingen van trombopenie en de AstraZeneca-vaccinatie.

Meld bijwerkingen

Ziet u een patiënt met bijwerkingen? Meld dit bij het Lareb. Op deze manier vergroten we het inzicht in soorten bijwerkingen en hoe vaak dit voorkomt.

Up-to-date informatie op Thuisarts.nl

De kans bestaat dat u vragen krijgt van patiënten die gevaccineerd zijn of zouden gaan worden. De beschikbare informatie op Thuisarts.nl ‘Ik denk erover om prikken tegen corona te halen‘ is maandag 15 maart aangepast aan de nieuwe situatie. U kunt patiënten hiernaar verwijzen.

Patiënten vinden hier een overzicht met klachten waarbij zij contact op moeten nemen met hun huisarts. Zijn die klachten er niet? Dan hoeven zij de huisarts niet te bellen.

Patiënten die bellen met vragen over hun vaccinatieoproep kunt u meedelen dat zij niet zelf een nieuwe afspraak hoeven te maken. Zij ontvangen een nieuwe uitnodiging voor een eerste of tweede prik.